U bent hier

The Huffington Post

The Huffington Post
Hoe stress het brein verandert

Soms sta je op het punt om iets te doen en dan heeft iemand anders het al gedaan. In dit geval komt het heel goed uit. Het plan was om alle biologische inzichten rond stress en gedoe eens op een rijtje te zetten. Dat heeft de Huffington Post nu 'voor ons' gedaan. Een mooi overzicht met de 4 belangrijkste punten uitgelicht. Met dank aan de Huff.

Hier de vertaling van het artikel: How Stress Changes The Brain

 

We hebben de neiging stress te beschouwen als een kortetermijnprobleem: de baas die over je schouder meekijkt, de sprint om de metro nog te halen aan het eind van je lange werkdag. En op de korte termijn maakt stress ons inderdaad prikkelbaar, angstig, gespannen, afgeleid en vergeetachtig. Maar dat is slechts een deel van het verhaal.

Op de lange termijn kunnen verhoogde niveaus van cortisol, het stresshormoon, onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid aantasten. Het verband tussen chronische stress en de kans op mentale gezondheidsproblemen, zoals post-traumatische stress, depressie en andere stemmingsstoornissen, is al langer bekend. Maar wat voor kort- en langdurige veranderingen vinden er in het brein plaats als we iets stressvols ondergaan? Hieronder staan er vier.


Stress kan een chemische verandering veroorzaken die je prikkelbaar maakt

Veel van ons weten dat het niet echt prettig is om in de buurt van ons te zijn als we gestrest zijn: we zijn snel prikkelbaar en chagrijnig. Onder druk worden veel mensen makkelijk afgeleid en vergeetachtig, dat kan een teken zijn van de slopende werking van stress op het brein.

Franse onderzoekers ontdekten een enzym dat onder invloed van stress een molecuul in de hippocampus aanvalt dat verantwoordelijk is voor het reguleren van synapsen. Als de synapsen worden aangepast kunnen er in dat gebied minder neurale verbindingen tot stand worden gebracht. "Deze effecten leiden bij proefpersonen tot verlies van sociale vaardigheden, ze vermijden contact met hun collega's en begrip en geheugen worden aangetast", aldus een persbericht van de universiteit.


Chronische stress kan je hersens doen krimpen

Stressvolle gebeurtenissen in je leven kunnen het geheugen en leervermogen van je brein beschadigen door het volume van de grijze massa te verminderen in de gebieden in het brein die gaan over emoties, zelfcontrole en fysiologische functies.

Chronische stress en/of depressie kunnen bijdragen aan een kleinere mediale prefrontale cortex, wat geassocieerd wordt met emotionele en cognitieve stoornissen. Onderzoekers zagen dat dit vooral gebeurde bij mensen met een genetische merker die de aanmaak van synapsverbindingen tussen breincellen kan verstoren. Uit een studie uit 2008 op muizen bleek dat zelfs kortstondige stress kan leiden tot communicatieproblemen tussen de breincellen in de breinregio's die geassocieerd worden met geheugen en leren.


Een enkele stressvolle gebeurtenis kan breincellen doden

Als we nieuwe informatie leren, genereren we continu nieuwe neuronen in de hippocampus, een regio in het brein die geassocieerd wordt met leren, geheugen en emotie. Maar langdurige stress kan de productie van nieuwe neuronen in de hippocampus stoppen, en het kan ook de snelheid van de verbindingen tussen cellen in de hippocampus, volgens Scientific American. Nog belangrijker, een test op dieren liet zien dat een enkele stressvolle gebeurtenis nieuw aangemaakte neuronen in de hippocampus kan vernietigen.

Onderzoekers van de Universiteit van Berkeley ontdekten dat het brein onder invloed van chronische stress meer myeline-producerende cellen en minder neuronen aanmaakt dan in een normaal functionerend brein. Dit resulteert in een overvloed aan myeline (een isolerende beschermlaag over neuronen) in de hippocampus. "De hippocampus is extra kwetsbaar voor langdurige emotionele stress vanwege de schadelijke effecten van cortisol," schreef psycholoog Daniel Goleman in Social Intelligence.


Stress kan het geheugen verstoren door de bedreiging-reactie van het brein te activeren

Hoewel cortisol de activiteit van de hyppocampus belemmert, neemt de activiteit heb het formaat van da amygdala erdoor juist toe. De amygdala is het belangrijkste breincentrum voor emotionele reacties en motivatie en is verantwoordelijk voor het verwerken van angst, het detecteren van bedreigingen en de vecht-of-vluchtreactie. Toegenomen activiteit betekent dat we voortdurend aan het reageren zijn op een ingebeelde bedreiging, en dat kan ons vermogen om nieuwe informatie op te nemen beperken. Het kan ook emotionele reacties versterken.

"Een dag nadat een student in paniek was vanwege een tentamen, herinnert hij zich de details van de paniek beter dan de inhoud van de test," aldus Goleman.

 

 

 

Extra: een aantal effecten van stress

 1. Het bevordert kanker
  Uit een recente proef op muizen, uitgevoerd door onderzoekers van Wake Forest University en gepubliceerd in het Journal of Clinical Investigation, bleek dat stress kankercellen hielp overleven tegen medicijnen.
  De muizen werden onder stress gehouden door ze bloot te stellen aan de geur van een roofdier. Een anti-kankermedicijn dat werd toegediend bij de gestreste muizen was minder effectief in het doden van de kankercellen, en de kankercellen werden zelfs in leven gehouden door de adrenaline die de muizen produceerden, aldus Everyday Health.

  Het zou de uitkomst van kanker kunnen beïnvloeden
  Kanker, met de diagnose, behandelingen en zelfs de periode nadat de ziekte 'verslagen' is, is een stressvol proces. Het managen van die stress zou de uitkomst kunnen verbeteren. Onderzoekers van de universiteit van Miami ontdekten dat het ondergaan van cognitieve gedragstherapie voor 'Stress Management' een positief effect leek te hebben op de immuunsysteemcellen van patiënten met borstkanker.
  Volgens een verklaring van onderzoeker Michael H. Antoni, professor in psychologie, psychiatrie en gedragswetenschappen op de universiteit en programmaleider voor 'biobehavioral oncology' bij het Sylvester Comprehensive Cancer Center: "De vrouwen in de therapiegroepen pasten zich makkelijker psychologisch aan aan het hele proces van het behandelen van borstkanker. Daarnaast waren er psychologische veranderingen die aangaven dat de vrouwen beter herstelden. De resultaten suggereren dat de stressmanagementtherapie de invloed van stress op de behandeling verminderen en het herstel in het eerste jaar verbeteren."
   
 2. Het krimpt het brein
  Zelfs voor gezonde mensen kunnen stressvolle momenten hun tol eisen van het brein, suggereert een nieuwe studie van Yale University.
  Onderzoekers stellen in het tijdschrift Biological Psychiatry dat stressvolle gebeurtenissen, zoals scheiden of ontslagen worden, het brein daadwerkelijk laten krimpen. De grijze massa in de gedeelten in het brein die gaan over emotie en fysiologische funties wordt gereduceerd. Dit is belangrijk omdat het een signaal kan zijn voor toekomstige psychiatrische problemen, waarschuwen de onderzoekers.
   
 3. Stress verergert je verkoudheid
  Als je altijd al het idee had dat stress je ziek maakte, zou je weleens gelijk kunnen hebben. Uit onderzoeken blijkt dat stress invloed heeft op ons immuunsysteem. Een recent onderzoek in Proceedings of the National Academy of Sciences stelt zelfs dat het verkoudheid erger kan maken. Dat komt doordat je lichaam bij stress meer cortisol aanmaakt, die vervolgens het proces van je ontsteking overhoop haalt.
  De onderzoeker, Sheldon Cohen van Carnegie Mellon University, vertelt aan ABC News: "Er zijn mensen waarvan de cellen immuun zijn geworden voor cortisol, en die cellen worden wel blootgesteld aan een virus dat een ontstekingsreactie veroorzaakt. Maar het lichaam mist dan het mechanisme om die ontstekingsreactie weer te stoppen, en dit manifesteert zich in verkoudheidssymptomen."
   
 4. Het maakt kinderen vroegtijdig oud
  De extreme druk die een kind ervaart als het op vroege leeftijd wordt blootgesteld aan geweld kan zijn of haar cellen vroegtijdig laten verouderen, zo stelt een onderzoek in het tijdschrift Molecular Psychatry.
  Het onderzoek volgde 236 kinderen tussen de vijf en tien jaar oud die geboren waren in Engeland en Wales. Het liet zien dat de kinderen die gepest waren, de kinderen die geweld hadden gezien of zelf het slachtoffer waren geweest van geweld door een volwassene, kortere telomeren hadden: een teken dat ze sneller verouderden, aldus TIME.
   
 5. Het kan de genen van je nageslacht beïnvloeden
  De effecten van stress op de genen van een persoon kan volgens een recent onderzoek overgedragen worden van generatie op generatie. New Scientist schreef over het onderzoek dat het door onderzoekers van de University of Cambridge gedaan was op de kiemcellen (die later de geslachtscellen worden) van muizen. De onderzoekers meldden dat bepaalde markeringen op de genen, die beïnvloed waren door factoren van buitenaf zoals stress, normaal gesproken als gewist beschouwd worden in de volgende generatie. Uit het nieuwe onderzoek blijkt sommige van deze markeringen nog steeds bestaan in de volgende generatie.
   
 6. Het jaagt depressie-symptomen aan
  Een onderzoek met muizen suggereert dat stress een rol kan spelen bij het ontwikkelen van een depressie. Onderzoekers van het U.S. National Institute on Mental Health voerden diverse onderzoeken uit op muizen, waarbij ze noteerden hoe stress hun gedrag beïnvloedde. Ze ontdekten dat stress verbonden was aan depressie-achtig gedrag, zoals niet langer willen zwemmen en er langer over doen om te eten. 
  "Ik denk dat de resultaten goed passen bij het idee dat stress een depressie kan veroorzaken, of dat stressvolle situaties een depressie kunnen versnellen," zei onderzoeker Heather Cameron, hoofd neuroplasticiteit bij de NIMH, tegen TIME.
   
 7. Stress vergroot de kans op chronische ziekten
  Volgens een nieuw onderzoek door onderzoekers van Pennsylvanya State University wordt je gezondheid niet alleen beïnvloed door stress, maar ook hoe je erop reageert. Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrijft Annals of Behavioral Medicine en toonde aan dat mensen die meer gestrest waren en zenuwachtiger reageerden op de alledaagse spanningen een grotere kans maakten om 10 jaar later chronische ziekten te hebben, vergeleken met mensen die een meer ontspannen blik op de wereld hadden.

  Verhoogt risico op een hartinfarct
  Gestreste mensen lopen een groter risico op een hartinfarct dan hun 'kalmere' medemens. Dit blijkt uit een observatie-onderzoek dat gepubliceerd werd in het Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry. De onderzoekers van het Hospital Clinico Universitario San Carlos in Madrid schreven het volgende: "Stressvolle gewoonten en 'type A'-gedrag worden geassocieerd met een hoog risico op hartfalen vergeleken met gezonde individuen van dezelfde leeftijd. Deze associatie wordt niet door geslacht beïnvloed."

  Stress beschadigt je hart
  Je angstig en gestrest voelen is gelinkt aan een 27% hogere kans op een hartaanval. Dat is equivalent aan het roken van vijf sigaretten per dag, aldus New York Daily News. "Deze resultaten zijn van belang omdat ze voor bijna iedereen van toepassing zijn," zei onderzoeker Safiya Richardson van Columbia University Medical Center. "Het belangrijkste punt is dat hoe mensen zich voelen van belang is voor de gezondheid van hun hart. Dus alles wat ze kunnen doen om stress te verminderen kan de gezondheid van hun hart in de toekomst beter maken."
  Chronische stress heeft daarbij niet alleen invloed op de hartaanval zelf, maar misschien ook op hoe goed de persoon in kwestie die hartaanval overleeft. Reuters schreef over een ander onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van St. Luke's Mid America Heart Institute. Het onderzoek beschrijft hoe stress geassocieerd wordt met een 42% hogere kans op sterven in de twee jaar nadat de persoon wordt opgenomen met een hartaanval.