Discriminatie

De natuur van discriminatie
De natuur van discriminatie

We hebben allemaal een brein, dus we discrimineren ook allemaal. Of beter, we hebben allemaal de neiging om te discrimineren. Geen uitzonderingen. Misschien een erg ongemakkelijke constatering, maar het geeft tegelijkertijd zoveel helderheid. Waarom doet ons brein dat dan?

Het motto van deze workshop is: ‘Laten we discriminatie normaliseren. Dan kunnen we er eindelijk eens normaal over praten.’ Als we begrijpen en accepteren dat discrimineren een logisch, maar zeker niet onvermijdelijk gevolg is van het functioneren van ons brein, wordt het een makkelijker onderwerp om over te praten. Iedereen wordt erdoor geraakt: we hebben er immers allemaal, op een of andere manier, mee te maken. Ongemakkelijk? Jazeker, maar het is ook heel verhelderend. Het geeft juist de ruimte waar we vaak geen ruimte meer ervaren.

Inzichten en vaardigheden:

  • Waarom we zo graag labels hangen aan mensen en hun gedrag
  • Ons brein is een algoritme-machine. Facebook in je eigen hoofd
  • De logica van ik-wij-zij en het lastige van wij-wij-wij
  • Wat we niet weten dat we niet weten
  • Een discriminatie-arme organisatie optuigen

Als onderdeel van de snackmuur

Deze training is onderdeel van de gezonde snackmuur, het incompany-programma van Gedoemanagement dat gaat over het activeren van een interessecultuur.

Terug naar het overzicht

Gezonde snacks aanvragen doe je hier

Als losse snack

Deze training los bestellen kan natuurlijk ook! Alle trainingen en thema's kunnen op maat gemaakt worden voor jouw organisatie. Neem hiervoor contact op met Gedoemanagement. En zie voor ons overige aanbod voor organisaties ook de incompany-sectie op deze website.