U bent hier

2016

Column
2016
Ik wens jou en mij lekker veel gedoe voor het nieuwe jaar
donderdag 7 januari 2016

Is dat eigenlijk wel een goede nieuwjaarswens? Ik denk het wel.

Veel gedoe staat voor een rijk leven, waarin je het gedoe omarmt en onderdeel is van het leven. Juist als je je verzet tegen gedoe, ervaar je wel váák gedoe, maar niet véél. Het is juist dan steeds hetzelfde terugkerende gedoe. Ervaar je veel verschillend gedoe, dan wil dat zeggen dat je daar ook ruimte voor hebt gecreëerd. Je ervaart minder gedoe, ondanks het vele gedoe dat je hebt. Ruimte creëer je door gedoe te omarmen en onderdeel van je leven te maken, zodat er weer ruimte ontstaat voor nieuwe interesses met het bijbehorende nieuwe gedoe.

Mijn brein begrijpt daar eigenlijk geen ene jota van. Waarom zou je gedoe omarmen, als er alleen maar nieuw gedoe van komt? Tja, als het aan mijn brein ligt, kiest die voor één soort gedoe. Lekker overzichtelijk. De keerzijde dat ik dan worstelend door het leven ga, neemt mijn brein graag voor lief, zolang het maar voorspelbaar blijft. 

Wat is nou de meerwaarde van veel gedoe?

Het feit dat je veel soorten gedoe hebt wil zeggen dat het gedoe managen je goed afgaat. Anders gezegd dat je geen gedoe maakt van gedoe. In de praktijk ervaar je dan minder tot geen gedoe ondanks het vele gedoe dat je hebt. Deze tegenstrijdigheid wordt ook wel de flow genoemd.

Een andere meerwaarde van veel gedoe is dat je je patronen beter kunt leren kennen en daarmee jezelf beter kunt leren kennen en doorontwikkelen.

De valkuil van veel gedoe.

Ik wens je niet veel gedoe toe om het vele gedoe. Als je denkt dat je nu veel gedoe op je hals moet halen om de flow te kunnen ervaren, dat stap je in de val. Het gaat om het gedoe managen en de ruimte die je daarmee creëert. In die ruimte zal weer nieuw gedoe naar boven komen waar je je geen zorgen over maakt, omdat je goed gedoe kunt managen. Goed gedoemanagen levert meer gedoe op omdat het kan, niet omdat het moet.